Wat is gemmotherapie?
Al in de middeleeuwen begon men knoppen te gebruiken voor therapeutisch doeleinden. Zo werden de knoppen van de den gebruikt bij de bereiding van borstsiroop.
Pas in de jaren zestig ontwikkelde Pol Henry, een Belgische homeopaat, de gemmotherapie zoals we deze nu kennen. Hij heeft de resultaten van zijn onderzoeken en klinische tests gepubliceerd in 1970 en heeft deze nieuwe therapie de 'phytoembryotherapie' genoemd. Deze discipline werd hernomen en ten volle ontwikkeld door Dr. Max Tétau, die haar de naam 'gemmotherapie' gaf, waarbij de oorsprong van de naam komt van het woord 'gemmae', knop in het Latijn.
De rijkdom van de knoppen
Talrijke actieve bestanddelen die vervat zijn in de knop zijn niet noodzakelijk aanwezig in de volwassen plant of dan toch in mindere mate. De knop, bestaande uit embryonale weefsels, bevat alle vitale geconcentreerde energie en de actieve beginselen die noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van de plant in wording. De knop alleen omsluit de eigenschappen van de bloemen, van de vruchten en van de bladeren, wat de grote doeltreffendheid van de werking van de knoppenextracten verklaart. De knop is in een zin de geconcentreerde « totum »van de plant.
Geoogst net vóór de ontluiking van de knop bewaart hij zijn puurheid en zijn kracht. Veroudering en aanvallen zoals vervuiling en pesticiden worden hem bespaard.
Waar de fytotherapie één deel van de volwassen plant gebruikt, gebruikt de gemmotherapie de embryonale weefsels in volle ontwikkeling. De remedies omsluiten alle eigenschappen van de plant, dit wil zeggen tegelijkertijd de eigenschappen van de bloemen , de bladeren, de vruchten, de schors en de wortels.
hij bevat alle schatten van de bloem EN van het blad EN van de vrucht EN van de stengel… het geheel in één knop.
Een natuurlijke therapie veilig in gebruik
De gemmotherapie is een innoverende vorm van fytotherapie die toegankelijk is voor alle leeftijden, aan te raden voor kinderen, baby’s en zelfs voor de zwangere vrouw, mits inachtname van bepaalde beperkingen. Voor een optimaal resultaat raden wij aan de druppels van het geconcentreerde moedermaceraat buiten de maaltijd in te nemen, direct onder de tong. Houd het maceraat enkele seconden in de mond alvorens het in te slikken. Men kan de druppels ook oplossen in een beetje honing of water.
Over het algemeen is de posologie als volgt :
- Volwassenen : 5 tot 15 druppels per dag (Starten met 5 druppels en vermeerderen met één druppel per dag tot het gewenste effect bereikt is).
- Kinderen vanaf 3 jaar : 1 druppel per dag per levensjaar (Bijvoorbeeld : een kind van 4 jaar krijgt 4 druppels per dag).
Voor een maximale doeltreffendheid bevelen wij aan niet meer dan 2 complexen per dag te nemen aangezien een complex al 3 of 4 knoppen bevat. Indien u genoodzaakt bent 2 complexen per dag te nemen, neem hen dan naargelang de mogelijkheid op verschillende momenten van de dag. Het is ook mogelijk de innames te alterneren en één complex op de even dagen en het andere op de oneven dagen te nemen.